Ripple Mı Stellar Mı? | Kripto Kılavuz
Takip Edin

Borsa Kılavuzları

Ripple Mı Stellar Mı?

Ripple Mı Stellar Mı?

Kripto paraların ortaya çıkışından bu yana, sektörde heyecan verici bir çok projeye tanık olduk. Bazı projeler benzersizdir, bazıları ise bir öncekinin üzerine bir şeyler ekleyerek onu geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Kripto para sayısı her geçen gün artsa da gerek hız gerek de yaptıkları ortaklıklar ile iki proje bunların arasından sıyrılıyor. Ripple ve Stellar. İki proje bir çok benzerliklere ve ortak noktalara sahiptir. Bunun yanı sıra, kripto paraların felsefesine de aykırılıkları bulunuyor.

Ripple ve Stellar’ın ortak noktalarını, farklılıklarını ve kendilerine özgü noktalara değineceğimiz yazımızdan umarız keyif alırsınız.

Ripple

Stellar ile karşılaştırıldığında, Ripple daha önce, 2012’de ortaya çıktı. Proje Chris Larsen ve Jed McCaleb’in bir ürünüdür. Ripple geliştiricileri, geliştirdikleri sistemin sınır ötesi para işlemlerini neredeyse anında ve ücretsiz olmasını amaçladı. Özetle Ripple, sınırlar arasında para transferini kolaylaştırmak için bir ödeme protokolü olarak başlatılmıştır.

Geleneksel olarak, uluslararası para transferleri yavaş ve maliyetlidir. Ripple bu modeli değiştirmek amacıyla yola çıktı. Hali hazırda kullanan çok sayıda bankası olan xRapid sistemi ile bu düzeni değiştirmeye çalışıyorlar.

Ripple’ı ayrıntılı ele aldığımız yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Stellar

Stellar, Ripple’dan birkaç yıl sonra ortaya çıktı ve Ripple’ın kurucu ortağı Jed McCaleb bu projenin de kurucu ortaklarından biriydi. Stellar, ödemeleri işlemek için blockchain ağı da kullanıyor. Ripple ve Stellar’ın kod tabanlarının birbirine oldukça benzer olduğunu söylemeden geçemeyiz.

Stellar’ın proje hedefi, Ripple’la bazı benzerlikler gösteriyor. Anında ve ucuza uluslararası ödemeyi mümkün kılmak isteyen Stellar, kripto para felsefesi olarak biraz daha öne çıkıyor, çünkü odak noktası Ripple’ın ki gibi banka ve kurumlardan ziyade bireyler. Stellar’ın protokolü, PayPal gibi mevcut ödeme seçeneklerinden biraz daha esnek olarak tasarlandı. Stellar’ın gönderim ücreti de oldukça düşük – işlem başına yalnızca 0,00001 XLM.

Ripple Mı Stellar Mı?

Ripple ve Stellar Arasındaki Önemli Benzerlikler

Stellar ve Ripple karşılaştırmasına geldiğimizde karşımıza çıkan bazı temel benzerlikler var. Kod tabanlarının aynı olduğunu göz önünde bulundurursak bazı benzerliklere rastlamak pek de şaşırtıcı değil. Ek olarak, iki proje de Jed McCaleb tarafından kuruldu. Ripple ve Stellar’ın ikisi de madencilere bağlı değildir. Madencilerin olmaması, her iki projenin de PoW kullanan kripto paralar ile karşılaştırıldığında öne çıkması anlamına geliyor.

İki proje de oldukça hızlı olmasıyla ön plana çıkıyor. En Hızlı 10 Kripto Para arasında iki proje de var.

Ayrıca,  hem Ripple hem de Stellar kullandıkları blokzincirlerinin merkezsiz olduğunu iddia ediyor. Gerçek şu ki, kripto para ilgilileri bu konuda onlar kadar emin değil.

Çünkü, her ikisi de halk tarafından düğümlerin çalıştırılmasına izin vermiyor. Projenin geliştiricileri düğümleri özel tuttu ve düğümlerini birçok sunucuda işletti. Ödemelerin doğrulanması söz konusu olduğunda, iki proje de dağıtık defter (DLT) kullanır.

Anında ödemeler için ikisi de çok düşük bir işlem ücreti alırlar.

Ripple ve Stellar coin değerini düşük tutmaya öncelik vermişlerdir. Değeri korumak, her iki projenin de ucuz sınır ötesi ödemeleri desteklemek amacıyla uygun fiyatlı hizmetlere sahip olmasını sağlayacaktır.

Ripple ve Stellar Arasındaki Önemli Farklılıklar

Ripple ve Stellar felsefelerine bakıldığında birbirlerinden farklılık gösterir. Ripple geliştiricileri, projeyi, bankaların sınır ötesi ödemeleri anında ve ucuz bir şekilde yapmaları için tasarlandı. Öte yandan, Stellar daha çok bireylere odaklanır. Proje, gelişmekte olan ülkelerde finansal hizmetlere erişimi olmayan insanları ana hedef olarak belirledi. Stellar’ın geliştiricisi McCaleb’e göre proje, insanlara yardım etme tutkusu sonucu ortaya çıktı. Ripple ve Stellar arasındaki en önemli fark, Stellar kodunun açık kaynaklı olması ve Github’da bulunabilmesidir.

İki proje aynı zamanda konsensus konusunda farklılık gösterir. konsensus, üçüncü bir kişi yani aracı olmadan ödemeleri onaylamak için kullanılan sistemdir. Stellar için, Stellar Consensus Protocol adlı bir protokol kullanılır. Öte yandan, Ripple, ödemeleri doğrulamak için Proof of Corrections protokolünü uygular. Tüm bu protokoller, diğer kripto projeleri arasında popüler olan popüler PoW ve PoS modellerinden farklıdır.

Hangisi Daha İyi?

Stellar-Ripple tartışmasında hangisinin daha iyi olduğuna karar vermeden önce, dikkate almamız gereken bazı faktörler var. XRP, Bitcoin’den sonra pazar payı en büyük ikinci kripto para olarak karşımıza çıkıyor. Stellar, Ripple’dan iki yıl sonra ortaya çıktığı için, Ripple hali hazırda 100’den fazla bankayla kilit ortaklıklar kurmayı başardı. Bu işbirliği, aynı zamanda Ripple’ın projesinin piyasa likiditesini geliştirirken, Ripple’a olan güveni arttırmada önemli bir rol oynamaktadır. Genel olarak, Ripple kayda değer başarısından dolayı Stellar’dan daha öndedir. Platform, sınır ötesi ödemelerde devrim yaratabilecek bir noktaya geldi.

Stellar, dünya genelinde uygun fiyatlı finansal hizmetler sağlama planından dolayı Ripple ile karşılaştırıldığında daha geride görünüyor. Stellar’ın başarı açısından Ripple’ın gerisinde kaldığı açık, ancak pazardaki konumu hiç de fena değil. Stellar şuanda en büyük 9. kripto para, ancak çok iyi bir kullanışa sahip bir proje ve dünya çapında kullanımı ile kripto para birimleri arasında oldukça yukarılarda. Ayrıca Stellar gelişmekte olan ülkeleri hedef aldığı için önümüzdeki zamanlarda daha fazla müşteri çekme ihtimali de var.

 

Yorum Yaz

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güncel Grafik

Daha Fazlası İçin Tıklayın

Bizi Twitter’da Takip Etmeyi unutma

Popüler Başlıklar

Don`t copy text!
tr_TRTurkish