ICO İncelemesi: Bittorrent (BTT) | Kripto Kılavuz
Takip Edin
ICO İncelemesi: Bittorrent (BTT) ICO İncelemesi: Bittorrent (BTT)

Nedir

ICO İncelemesi: Bittorrent (BTT)

Binance Launchpad üzerinde gerçekleştirilecek ilk ICO olmasıyla dikkat çeken Bittorrent (BTT) nedir? Nasıl alınır? Tron ile nasıl bir bağlantısı var? Gelin hep beraber bunları inceleyelim.

TRON Vakfı ve BitTorrent Vakfı ortak çalışması olarak BitTorrent protokolüyle çalışan ve token tabanlı ekonominin yapı taşı haline gelecek BTT gelecek adına umut veriyor.  BTT ile mevcut BitTorrent ağının üzerinde çalışılarak yeni bir değerin ve ekosistemin oluşturulması hedefleniyor.

BitTorrent, geçtiğimiz yıl TRON’un kurucusu Justin Sun tarafından satın alınmıştı. BitTorrent’in TRON ağıyla entegre edilmesi, böylece BitTorrent’in kullanıcı tabanının TRON ağına katılması hedefleniyor. BitTorrent Token (BTT), TRON ağı üzerinde çalışan bir TRC-10 token’ı olarak hayata geçecek ve BitTorrent (BTT) adıyla anılacak.  İstatistiklere göre BitTorrent’in aylık aktif 100 milyon kadar kullanıcısı bulunuyor. TRON kurucusu Justin Sun, BTT tanıtım konuşmasında mevcut kullanıcı kitlesiyle Blockchain’i buluşturmayı başarırlarsa büyük bir adım atmış olacaklarını dile getirmişti.

Bittorrent Nedir?

BitTorrent, 2001 yılında Bram Cohen tarafından icat edilen öncü bir dağıtılmış iletişim protokolüdür. İnternet üzerinden büyük ve çok talep edilen dosyaların dağıtımını kolaylaştırmak ve güvenilir bir merkezi sunucuya duyulan ihtiyacı ortadan kaldırmak için ekonomik teşvikler kullanan eşler arası bir protokoldür. Son 16 yılda milyarlarca kez indirilmiş ve uygulanmış açık bir protokoldür. Bugün, protokol her ay yüz milyondan fazla cihazda düzenli olarak kullanılıyor. Protokol, geliştirici web sitesinde yönetilen açık bir BitTorrent Geliştirme Teklifleri (BEP) işlemi ile sürekli güncellenir.

BitTorrent protokolü, büyük dosyaların birden çok istemciye inanılmaz derecede verimli ve güvenilir bir şekilde dağıtılmasını sağlamak için istemci yazılımı uç noktalarının (“clients”) birbirleriyle işbirliği yapmalarını sağlar. Bunu, her müşterinin eşleştirme içerik dağıtımını, işbirliği yapan müşterilerin sayısı ve eşler arası içerik dağıtımını dengelemek ve eş zamanlı olarak çalışan müşterileri azaltmak için eş zamanlı olarak verimli bir şekilde kullanmaya çalışarak gerçekleştirir.Protokolün nasıl çalıştığını anlamanın ana yolu, temel ekonomik teşviklerin nasıl uygulandığını anlamaktır. Protokol, dosyaların parçalara bölündüğü ve parçaların aynı anda dosyayı almaya çalışan birden fazla cihaz arasında işlem gördüğü bir sistemi temel alır. Parçaların kriptografik karmaları (“infohashes”), paylaşılan parçaların gerçekten istenen parça olduğunu doğrulamak için kullanılır. Sistem, esas olarak, bireysel müşterilerin indirmeye çalıştıkları bir dosyanın parçalarını birbirine gönderme işlemlerine dayanarak işbirliği yaptığı, takas yapmayı sürdürecekleri karar verici faktör olarak kullanılan dağıtım bant genişliği ile bir takas ekonomisi uygulamaktadır.Çeşitli mekanizmalar sayesinde en üretken takasları daha fazla takas ile ödüllendirir ve en az verimli olanları karşı tarafın bağlantısını keserek veya hatta yasaklayarak cezalandırır. Bir müşteri bir dosyayı indirmeyi tamamladığında, karşılığında herhangi bir yükleme yapılmasına gerek kalmamasına rağmen parçaları yüklemeye devam ederse, bir “tohum” olarak kabul edilir. Çoğu müşteride varsayılan, diğer kullanıcılara “tohum” göndermektir, ancak bu etkinlik Tamamen isteğe bağlıdır ve son kullanıcıların BitTorrent istemcilerini kapatıp tohum atmalarını durdurmalarının ekonomik bir cezası yoktur.

BTT Tokenin Projedeki Yeri Nedir?

İnsanlar tarafından çalıştırılan dünyanın en büyük blokzincir tabanlı uygulaması Bittorrent hızı, tüm kullanıcılar ve tüm torrent istemcileri için BitTorrent protokolünü geliştirecek. Sonrasında ise BTT tokenleri daha hızlı indirme karşılığında kullanılabilecek. Tokenler yerleşik bir cüzdanda saklanacak ve  istendiğinde merkezi olmayan borsa yoluyla TRON (TRX) ile değiştirilebilecek.

Daha sonralarda canlı yayınlarda bağış yapma, fonlama gibi amaçlar için kullanılacak olsa da en başta ana amacı Bittorrent uygulaması üzerinde daha hızlı hizmet almak için kullanılacak olması.

ICO‘ya Nasıl Katılabilirim? ICO Detayları Nelerdir?

Binance Launchpad ile gerçekleştirilecek token satışı için Binance, ödemeyi 23 milyar BTT için Binance Coin (BNB) ile ve 35 milyar BTT için Tron (TRX) ile kabul edecek. Kullanıcıların alım yapabilmeleri için platform aracılığıyla kimliklerini onaylamaları gerekiyor. Satışlar 28 Ocak 2019 saat 18:00‘da başlayacak ve ‘ilk gelen alır‘ sistemine dayalı yapılacak. Bir kişi en az 100 en fazla 20 Bin $ değerinde alım yapabilecek.

Toplam Token Arzı: 990.000.000.000 BTT

Binance’ten satılacak token sayısı: 59.400.000.000 BTT

Token satış fiyatı: 1 BTT = 0.00012 dolar

Hedeflenen miktar: 7,200,000 USD

Bittorrent(BTT) Nedir? ICO Detayları

Token Dağılımı

Önemli Noktalar

Birçok ICO’dan farklı olarak  16 yıldır hayatımızda ve çalışan bir ürüne sahip. Bu sebeple ayı piyasasında ortaya çıkan ve sonrasında ortadan kaybolan diğer ICO’lardan farklı olarak karşımıza çıkıyor. Tron Vakfının da desteği göz önünde bulundurulduğunda gelecek adına umut vaad eden ICO’lardan biri haline gelebiliyor.

Diğer bir nokta ise, Binance üzerinde gerçekleştirilecek ilk ICO olması. Bilindiği üzere, Binance listeleme yaparken bile kaliteli ve geleceği parlak projeleri listeliyor. Bu sebeple ilk ICO’sunun başarılı olması için elinden gelen her şeyi yapacaktır.

BTT Token Nasıl Kazanılır?

BTT token’ları torrent üzerinden dosyaların paylaşılması yoluyla kazanılabilecek. Böylece BTT ağı giderek genişleyecek ve depolama alanının, işlemci gücünün, dosya paylaşanların (seed) artmasıyla indirme hızlarının da artacağı öngörülüyor.

Mevcut kullanıcıları geriye doğru uyum sağlayabilecek eklentileri kullanabilecek. İsterlerse bant genişliği alıp satabilecekler. Yazılım kripto para cüzdanı işlevi de görecek. Zamanla ağ üzerinden uygulama ve içerik satışı da yapılacak.

Airdrop Tarihleri ve Detayları

Önümüzdeki günlerde bir dizi airdrop yapacağını da duyurdu. 11 Şubat olarak açıklanan ilk airdrop tarihinde elinde TRX bulunduran kullanıcılara 0.11 katı oranında verilecek. Yani, elinde 100 TRX bulunduran bir kullanıcı 11 BTT kazanacak. Tüm airdroplar sonunda 1’e 1 oranında BTT kazanılmış olacak.

İlk  airdrop’un toplam 10.890.000.000 adet BTT tokeni dağıtacağı, bunun sirkülasyondaki miktarın %1.1’ine denk geldiği açıklandı. Önümüzdeki 12 ay boyunca ise ek olarak 11.88 milyar BTT token elinde TRX bulunduran kullanıcılara dağıtılacak ve toplam olarak %1.2 oranına ulaşılacak. Airdrop olarak dağıtılan token miktarı her tur %0.1 şeklinde arttırılıp, 2025 yılında %1.7’ye ulaşana kadar devam ettirilecek.

BitTorrent bunun yanı sıra elinde uzun süredir TRX bulunduran kullanıcılara özel de bir etkinlik yapılacağını ve gerek çevrimiçi gerek çevrimdışı etkinliklerle 99.999.999.000 adet BTT tokeni daha dağıtılacağını ve bunun toplam sirkülasyondaki miktarın %10.1’ine denk geleceğini açıkladı.

Airdrop’u Destekleyen Borsalar

Şimdiye kadar destekleyeceğini açıklayan borsaların listesi şöyle:

  1. Binance
  2. OKEx
  3. Huobi and Huobi Wallet
  4. WazirX
  5. Koinex
  6. Coin Tiger
  7. Gate.io
  8. FCOIN
  9. Bibox
  10. KuCoin
  11. Bithumb
  12. Coinex
  13. Bitpie Wallet
  14. Cobo Wallet

2Yorum

2 Comments

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kılavuz

DeFi Nedir? DeFi Ne Anlama Gelir?

DeFi Nedir? DeFi Ne Anlama Gelir?

DeFi “Merkeziyetsiz Finans”, terimi olarak günümüzde finansal yatırımcıların kesintiye uğramamasına yönelik kripto para veya blok zinciri gibi çeşitli finansal uygulamalar için çatı bir terimdir.

DeFi, işlemlerin geçmişinin bir kopyasını tutmasına izin veren kripto para birimi bitcoin’in arkasındaki teknoloji olan blok zincirinden ilham alır, yani tek bir merkezi kaynak tarafından kontrol edilmez. Bu önemlidir, çünkü merkezi sistemler ve sistemdeki insanlar tarafından, kullanıcılara paraları üzerinde daha az doğrudan yetki ve işlem hacmi sunarken işlemlerin hızını ve karmaşıklığını da azaltmaktadır. DeFi farklıdır çünkü blok zincirinin kullanımını basit varlık transferinden daha karmaşık finansal kullanım durumlarını kullanıcılar tarafından kullanımını sağlar.

Doğrudan satın almalar, büyük şirketler tarafından denetlenen tek işlem veya sözleşme türü değildir; krediler, sigorta, kitle fonlaması, türevler, bahis ve daha fazlası gibi finansal uygulamalar da merkezi otoritelerin kontrolünde. Aracıları her türlü işlemden çıkartmak, DeFi’nin başlıca avantajlarından biridir.

Yaygın olarak merkezi olmayan finans bilinmeden önce, DeFi fikrine genellikle “açık finans” olarak adlandırılıyordu.

Ethereum Uygulamaları

Kendilerine “DeFi” adını veren uygulamaların çoğu, basit işlemlerin ötesinde başka tür merkezi olmayan uygulamalar oluşturmak için kullanımının daha kolay olmasıyla kendisini Bitcoin platformundan ayıran, dünyanın en büyük ikinci kripto para birimi platformu olan Ethereum’un üzerine inşa edilmiştir. Bu daha karmaşık finansal kullanım durumları, Ethereum kurucusu Vitalik Buterin tarafından 2013’te Ethereum teknik incelemesinde bile vurgulandı.

Bunun nedeni, Ethereum’un belirli koşullar yerine getirildiğinde işlemleri otomatik olarak yürüten akıllı sözleşmeler platformunun çok daha fazla esneklik sunmasıdır. Solidity gibi Ethereum programlama dilleri, bu tür akıllı sözleşmeleri oluşturmak ve kaldırmak için özel olarak tasarlanmıştı.

Örneğin, bir kullanıcının önümüzdeki Salı günü parasının bir arkadaşına gönderilmesini istediğini, ancak bunun yalnızca weather.com’a göre sıcaklık 25 Santigrat derece üzerine çıkması durumunda olduğunu varsayalım. Bu tür kurallar akıllı bir sözleşmede yazılabilir.

Temelde akıllı sözleşmeler, bazıları aşağıda verilen düzinelerce DeFi uygulaması Ethereum üzerinde çalışıyor. Ethereum’un temel ağına gelecek bir yükseltme olan Ethereum 2.0, Ethereum’un ölçeklenebilirlik sorunlarını ortadan kaldırarak bu uygulamalara da destek verebilir.

Ethereum üzerinde çalışıyor. Ethereum'un temel ağına gelecek bir yükseltme olan Ethereum 2.0, Ethereum'un ölçeklenebilirlik sorunlarını ortadan kaldırarak bu uygulamalara da destek verebilir.

Ethereum üzerinde çalışıyor. Ethereum’un temel ağına gelecek bir yükseltme olan Ethereum 2.0, Ethereum’un ölçeklenebilirlik sorunlarını ortadan kaldırarak bu uygulamalara da destek verebilir.

DeFi uygulamalarının en popüler türleri şu örneklerdir:

  • Merkezi olmayan borsalar (DEX’ler): Çevrimiçi borsalar, kullanıcıların ister bitcoin için ABD doları olsun, diğer para birimlerinin değiştirilmesine yardımcı olur. DEX’ler, kullanıcıları bir aracıya güvenmeden birbirleriyle kripto para ticareti yapabilmeleri için doğrudan birbirine bağlayan sıcak bir borsa türüdür.
  • Stabilcoins (Değerli bir varlığa sabitlenmiş kripto paralar): Fiyatı dengelemek için kripto para biriminin (örneğin dolar veya euro) dışındaki bir varlığa bağlı bir kripto para birimi.
  • Borç verme platformları: Bu platformlar, ortadaki kredileri yöneten bankalar gibi aracıların yerini almak için akıllı sözleşmeler kullanır.
  • “Wrapped” bitcoin (WBTC): Bitcoin’in doğrudan Ethereum’un DeFi sisteminde kullanılabilmesi için Ethereum ağına bitcoin göndermenin bir yolu. WBTC’ler, kullanıcıların yukarıda açıklanan merkezi olmayan borç verme platformları aracılığıyla ödünç verdikleri bitcoin üzerinden faiz kazanmalarına olanak tanır.
  • Tahmin piyasaları: Seçimler gibi gelecekteki olayların sonucuna ilişkin bahis piyasaları. Tahmin piyasalarının DeFi sürümlerinin amacı, aynı işlevselliği aracı olmadan sunmaktır.

Bu uygulamalara ek olarak, onların etrafında yeni DeFi konseptleri ortaya çıktı:

  • Likidite madenciliği: DeFi uygulamaları, kullanıcıları ücretsiz tokenler vererek platformlarına ikna ettiğinde. Bu, verim çiftçiliğinin şimdiye kadarki en hareketli şekli oldu.
  • Birleştirilebilirlik: DeFi uygulamaları açık kaynak kodludur, yani arkalarındaki kod herkesin görebileceği şekilde herkese açıktır. Bu nedenle, bu uygulamalar yapı taşları olarak kodla yeni uygulamalar “oluşturmak” için kullanılabilir.
  • Kullanılabilirlik: “Birleştirilebilirlik” kavramını başka bir şekilde ifade edersek, DeFi uygulamaları legolar gibidir, oyuncak blokları çocukların bir araya gelerek binaları, araçları vb. DeFi uygulamaları, yeni finansal ürünler oluşturmak için benzer şekilde “para legoları” gibi bir araya getirilebilir.

Borç Verme Platformları

Borç verme piyasaları, borç alanlarını kripto para birimlerine borç verenlere bağlayan popüler bir DeFi biçimidir. Popüler bir platform olan Compound, kullanıcıların kripto para ödünç almalarına veya kendi kredilerini sunmalarına olanak tanır. Kullanıcılar paralarını ödünç vermek için faizden para kazanabilirler. Bileşik, faiz oranlarını algoritmik olarak belirler, bu nedenle bir kripto para birimini ödünç almak için daha yüksek talep varsa, faiz oranları daha yüksek olacaktır.

DeFi kredisi teminata dayalıdır, yani bir kredi almak için bir kullanıcının teminat vermesi gerekir – genellikle Ethereum’a bağlı token olan ether kullanılır. Bu, kullanıcıların bir kredi almak için kimliklerini veya ilgili kredi puanlarını vermediği anlamına gelir; bu normal sistem, DeFi olmayan kredilerin işleyiş şeklidir.

Stabilcoins (Değerli Bir Varlığa Sabitlenmiş Kripto Paralar)

DeFi’nin bir başka biçimi de stablecoin’dir. Kripto para birimleri genellikle fiat’tan daha keskin dalgalanmaları yaşar ve bu, paralarının bir hafta sonra ne kadar değerinde olacağını bilmek isteyenler için iyi bir tercih değildir. Stablecoin’ler, fiyatı kontrol altında tutmak için kripto para birimlerini ABD doları gibi kripto para olmayan para birimlerine sabitler. Adından da anlaşılacağı gibi, stabilcoinler fiyat “istikrarı” getirmeyi amaçlamaktadır.

Tahmin Piyasaları

Ethereum’da yaşayan en eski DeFi uygulamalarından biri, kullanıcıların “Donald Trump 2020 başkanlık seçimini kazanacak mı?” gibi bazı olayların sonucuna bahse girdiği sözde bir “tahmin piyasası” ‘dır.

Tahmin piyasaları bazen anket gibi geleneksel yöntemlere göre sonuçları daha iyi tahmin edebilse de, katılımcıların amacı açıkça para kazanmaktır. Bu konuda iyi performans gösteren merkezi tahmin pazarları, Intrade ve PredictIt’i içerir. DeFi, geleneksel olarak hükümetler tarafından hoş karşılanmadıkları ve merkezi bir şekilde çalıştırıldıklarında genellikle kapatıldıkları için tahmin piyasalarına olan ilgiyi artırma potansiyeline sahiptir.

DeFi SSS (DeFi Hakkında Merak Edilenler)

DeFi SSS (DeFi Hakkında Merak Edilenler)

DeFi SSS (DeFi Hakkında Merak Edilenler)

DeFi ile nasıl para kazanırım?

Ethereum DeFi projelerinde biçilen değer, birçok kullanıcının para kazandığı yönünde.

Kullanıcılar, yukarıda bahsedildiği gibi, Ethereum tabanlı kredi uygulamalarını kullanarak, paralarını ödünç vererek ve kredilerden faiz elde ederek “pasif gelir” oluşturabilirler. Yukarıda açıklanan verimli gelir elde etme yöntemi, daha da büyük getiri potansiyeline sahiptir, ancak daha büyük risk taşır. Kullanıcıların, kripto varlıklarını mümkün olan en iyi getirileri elde etmek için çalışmaya koymak için DeFi’nin borç verme yönünden yararlanmasına olanak tanır. Bununla birlikte, bu sistemler karmaşık olma eğilimindedir ve çoğu zaman şeffaflıktan yoksundur.

DeFi’ye yatırım yapmak güvenli mi?

Hayır, riskli. Birçoğu, DeFi’nin finansın geleceği olduğuna ve geleceğin teknolojisine erken yatırım yapmanın büyük kazançlara yol açabileceğine inanıyor.

Ancak yeni gelenlerin iyi projeleri kötülerden ayırması zor.

DeFi’nin etkinliği ve popülaritesi 2020’ye kadar arttığı için, meme coin YAM gibi birçok DeFi uygulaması çöktü, yakıldı ve piyasa kapitalizasyonunu 35 dakika içinde 60 milyon dolardan 0 dolara çekti. Hotdog ve Pizza gibi diğer DeFi projeleri de aynı kaderi paylaştı ve birçok yatırımcı çok para kaybetti.

Ayrıca DeFi hataları ne yazık ki hala çok yaygın. Akıllı sözleşmeler güçlüdür, ancak kurallar protokole eklendikten sonra değiştirilemezler, bu da genellikle hataları kalıcı hale getirir ve böylece riski artırır.

DeFi ne zaman yaygınlaşacak?

Giderek daha fazla insan DeFi uygulamalarına çekilirken, nereye geleceğini söylemek zor. Pek çok kişi, finansal uygulamaları daha kapsayıcı ve geleneksel olarak göstererek bu tür platformlara bilmeyenlere göstererek yeni kullanıcı kitlelerini çekerek, çeşitli DeFi projelerinin bir sonraki Robinhood olma potansiyeline sahip olduğuna inanıyor.

Bu finansal teknoloji yeni, deneyseldir ve özellikle güvenlik veya ölçeklenebilirlik açısından sorunsuz değildir.

Geliştiriciler sonunda bu sorunları düzeltmeyi umuyor. Ethereum 2.0, temeldeki veri tabanını bireysel kullanıcıların çalıştırması için daha yönetilebilir daha küçük parçalara ayırmanın bir yolu olan, parçalama olarak bilinen bir kavram aracılığıyla ölçeklenebilirlik endişelerinin üstesinden gelmeyi düşünüyor.

Ethereum 2.0, DeFi’yi nasıl etkileyecek?

Ethereum 2.0, DeFi’nin tüm sorunları için her derde deva değil, ancak bir başlangıç. Raiden ve TrueBit gibi diğer protokoller de Ethereum’un ölçeklenebilirlik sorunlarını daha fazla ele almak için çalışıyor.

Bu çözümler yerine oturduğunda, Ethereum’un DeFi deneylerinin gerçek ürünler olma, hatta potansiyel olarak ana akım olma şansı daha da yüksek olacak.

DeFi olarak Bitcoin

Ethereum, DeFi dünyasının en iyisi olsa da, Bitcoin’in birçok savunucusu, aracıyı daha karmaşık finansal işlemlerden çıkarma hedefini paylaşıyor ve Bitcoin protokolünü kullanarak bunu yapmanın yollarını geliştirdiler.

Örneğin, DG Labs ve Suredbits gibi şirketler, gizli günlük sözleşmeleri (DLC) adı verilen bir Bitcoin DeFi teknolojisi üzerinde çalışıyor. DLC, Bitcoin yardımıyla türevler gibi daha karmaşık finansal sözleşmeleri yürütmenin bir yolunu sunar. DLC’nin bir kullanım örneği, yalnızca belirli gelecekteki koşullar yerine getirildiğinde, örneğin Başakşehir takımı bir sonraki futbol maçını kazanırsa, para kazanana dağıtılırsa, birisine bitcoin ödemektir.

En önemli kripto para haberlerinden ve fiyat analizlerinden ilk siz haberdar olmak için: Bizi Telegram’da takip edebilirsiniz!

Devamını oku

Blockchain Haberleri

İstanbul Blockchain Okulu (Istanbul Blockchain School) Nedir?

İstanbul Blockchain Okulu (Istanbul Blockchain School) Nedir?

Türkiye’den yeni bir adım daha geldi. Blockchain alanında hızla artan gelişmelerden sonra Türkiye de bu yarışta devamlılığını kanıtlar nitelikte Türkiye’nin İlk Blockchain Okulu projesi olan Istanbul Blockchain Okulunu duyurdu.

30 Mayıs 2019 pazar günü, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği ortaklığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı Yenilikçi ve Yaratıcı İstanbul Mali Destek Programı kapsamındaki Habitat Derneğinin lansmanı ile birlikte Istanbul Blockchain Okulu Projesinin lansmanı gerçekleştirildi.

Başta İstanbul’da yaşayan yazılımcılara, girişimcilere, lise ve üniversite öğrencilerine, ayrıca bilişim ve finans sektöründeki genç teknik profesyonellere yönelik bu eğitimlere katılım için Habitat Derneğinin web sitesindeki duyuruları takip etmek gerekiyor.

İstanbul Blockchain Okulu

Girişim evi Inogar da gerçekleşen etkinliğe Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Genel Sekreteri İlkay Arıkan, İstanbul Kalkınma Ajansı Temsilcisi Yasemin Özlem Mailoğlu, Bahçeşehir Üniversitesi Blockchain Araştırma ve Uygulama Merkezi Direktörü Dr. Bora Erdamar, Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır ve İstanbul Blockchain Okulu Proje Koordinatörü İsmail Metin katıldı.

“Blockchain alanındaki eğitim ve insan kaynağı açığını kapatmayı hedefliyoruz”

İstanbul Blockchain Okulu Proje Koordinatörü İsmail Metin, ülke olarak teknoloji alanında oyun kurucu olmak amacıyla Blockchain okulu projesini hayata geçirdiklerini söyledi.

İsmail Metin ayrıca blockchain konusunda farkındalığı artırarak uzman yazılımlar yetiştirmeyi amaçladıklarını dile getiren, şunları ekledi:

“Blockchain projesi, prototip ve iş modellerini başta finans olmak üzere İstanbul’daki çeşitli sektörlerle buluşturmayı hedefliyoruz. Hedef grubumuzda İstanbul’da yaşayan yazılımcılar, girişimciler, konuyla ilgili lise ve üniversite öğrencileri ve İstanbul’da bilişim ve finans sektörü içerisindeki genç teknik personeller var.”

“Bu hedef grubunu blockchain projemize dahil etmeyi amaçlıyoruz. Ülkemizde blockchain alanındaki eğitim ve insan kaynağı açığını kapatmayı hedefliyoruz.”

İstanbul Blockchain Okulu

İstanbul Blockchain Okulu

Kripto paraların günümüzde yoğun bir şekilde ödeme aracı olarak kullanılmaya başlandığını anlatan Metin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“10 yıl sonra madeni paranın bir zamanlar ödeme aracı olarak kullanıldığını çocuklara anlatmak durumunda kalabiliriz. İnternet’in ortaya çıkışı teknoloji devrimi olarak adlandırılıyor.”

“Blockchain teknolojisi de internetin ortaya çıkışından sonra teknolojide ikinci devrim olarak değerlendiriliyor. Blockchain yapısı itibarıyla tamamen açık, özgür ve erişilebilir bir ekosistem sunuyor. Blockchain, finans dünyasını olduğu kadar devlet-vatandaş ilişkisi, lojistik, sağlık, emlak, eğitim gibi birçok alanı etkileme kapasitesi olan bir teknoloji.”

Habitat Derneği Bilgi ve İletişim Teknolojileri Programı Koordinatörü İsmail Metin’in sunumuyla başlayan lansman, Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır,  Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Genel Sekreteri İlkay Arıkan ve İstanbul Kalkınma Ajansı Temsilcisi Yasemin Özlem Mailoğlu’nun açılış konuşmalarıyla devam etti.

Lansman programı, Blockchain teknolojisiyle ilgili düzenlenen panelin ardından sona erdi. Projeyle ilgili tüm detaylar önümüzdeki günlerde açıklanacak.

En önemli kripto para haberlerinden ve fiyat analizlerinden ilk siz haberdar olmak için: Bizi Telegram’da takip edebilirsiniz!

Devamını oku

ICO İncelemeleri

ANKR Nedir? Detaylı İnceleme

ANKR Nedir? Detaylı İnceleme

ANKR Nedir?

ANKR, veri merkezlerinde ve cihazlarda işlem yapan bilgi işlem kaynaklarından yararlanmayı amaçlayan dağıtılmış bir bilgisayar platformudur. ANKR’ın sağladığı, işletmelerin ve tüketicilerin kapasitelerini cihazlarından, şirket içi sunuculardan, özel buluttan ve hatta genel buluttan para kazanabilecekleri ekonomik bir model haline getirmek. Bu, ANKR’un kullanıcılara çok daha ucuz bir fiyata daha yüksek bir kazım gücü sağlamasına olanak tanır.

Projenin Durumu?

 

ANKR’ın Blockchain Ağının Teknolojik Özellikleri

ANKR’ın aşağıdakileri içeren teknolojik özellikleri:

  • Proof of useful work (PoUW) consensus, Protokolüne dayalı kaynak verimli madencilik programına sahip.
  • Mevcut İnternet çözümlerini ve gerçek dünya verilerini zincirdeki varlıklara bağlayan kesintisiz arayüz sağlayan oracle hizmeti.
  • Dağıtılmış Bulut Bilişim (DCC) platformuna sahip olması.
  • Yan zincirlere sahip olması ve çok zincirli yapısı.
ANKR Proof of Useful Work Sistemi

ANKR Proof of Useful Work Sistemi

Proof of useful work: Bitcoin deki gibi karma zincirler üzerinde gereksiz fazladan elektrik ve kazım gücü harcamak yerine, PoUW consensus, kendi kendine sürdürülebilir bir blockchain döngüsü sağlar. Ayrıca PoUW, kullanan işletmeleri ve tüketicileri tarafından sağlanan iş görevleri oluşturulmasını sağlayıp doğru kaynakların en yararlı şekilde kullanılmasına olanak tanır.

ANKR, tüm global bilgi işlem kaynaklarını kullanan bir sisteme sahiptir. Madenci sadece başlangıçta kendi tokenini değil, aynı zamanda bizim CPU’muzu da kiralayarak madencilik yapabilecek. Başka bir deyişle, madenciler madencilikten daha fazla kar elde edeceklerken CPU’su kiralananlar da onlar kadar kar elde edebilecekler.

SGX (Software Guard Extensions): Protokol, güvenlik ve gizliliği sağlamak için uzaktan onay ile SGX özellikli CPU’larda çalışır. Yeni PoUW modeli, yeterli teşviklerin sağlandığı taktirde dünya çapında boşta olan kazım gücünü büyük bir potansiyelle kullanılabilir kılar: Bu şemada, her kullanıcı kullanıldığı kadarı sistem tarafından coin elde edebilir ve bazıları blokları üretmek için ekstra ödül bile alabilirler. Gelecekte, bu madencilik şeması Evrensel temel gelire (UBI) de fayda oluşturabilir.

Oracle Hizmeti: Entegre Oracle hizmeti, hem kriptografik verilerden hem de güvenilir bir yürütme ortamından (TEE) yararlanarak doğrulanmış veri kaynağı sağlar. Standart bir API ve mevcut Web sitelerinden alınan port verileri sayesinde Oracle hizmeti gerçek dünyadaki işletmeleri daha da ulaşılabilir kılıyor bu şekilde madencilik faaliyetlerini ANKR altyapısı daha da kolaylaştırıyor.

ANKR Döngüsü

ANKR Döngüsü

Dağıtılmış Bulut Bilişim (DCC) Platformu: DCC platformu bir peer-to-peer modeli olarak kullanıcılar arasında işlem gücü oluşturmayı sağlar. PoUW consensus mekanizması ile madenciler, örneğin makine öğrenimi, yapay zeka vb. gibi hesaplama yaparken ağı güvence altına almak için boş bilgisayarın kaynaklarını kullanabilecekler. Madenciler DCC platformu ile ekstra tedarik alanı da yaratabiliyorlar. Ekstra bilgi işlem kaynaklarına ihtiyaç duyan bireyler/şirketler, DCC’nin talep tarafını oluşturacaktır. DCC, mevcut bulut bilişim hizmetlerine kıyasla bulut bilişime girişte engel sayısını düşürür ve korunmayı arttırmayı sağlar.

Çok Zincirli Yapı: Farklı uygulamaların bağlı yan zincirlerde kendi akıllı sözleşmelerini yapmalarını sağlar, PoUW’a dayalı ana zincirde aşırı yüklenme işlemlerini önler. Ana zincir, zincir dışı verilerin her alt zincire hızlı bir şekilde aktarılması için yerel kimlik doğrulaması yapılmış bir veri gönderim hizmeti sağlayacaktır. Mevcut iş dünyası, güçlü bilgi işlem gücü ve ana zincir tarafından sağlanan yerel veri gönderme hizmeti ile alt zincirinde merkezi olmayan özerk uygulamalar oluşturmaya yardımcı olur.

ANKR Ana Zincir Ve Alt Zincir Kavramı

ANKR Ana Zincir Ve Alt Zincir Kavramı

ANKR Takımı

Co-founder & CEO at ANKR

Chandler Song

Co-founder & CEO

Stanley Wu is CEO Co-founder & CTO at ANKR

Stanley Wu

Co-founder & CTO

 

Ryan Fang Co-founder & COO at ANKR

Ryan Fang

Co-founder & COO

 

David P. Anderson is Technical Advisor at ANKR

David P. Anderson

Technical Advisor

 

Yol Haritası

ANKR Yol Haritası

ANKR Yol Haritası

ANKR Projesinin Faydaları

  • Proje, fikir birliği protokolü (PoUW), güvenilir donanım, veri akışı (Oracle), dağıtılmış hesaplama ve yan zincir yapısı gibi blockchain’in de karşı karşıya kaldığı çok büyük sorunların üstesinden gelmeye çalışıyor. Başarılı olursa, önemli bir proje haline gelebilir.
  • PoUW, büyük miktarda kazıma gücünün potansiyelini ortaya çıkarabilecek ve üretken araçlara dönüştürebilecek yeni bir altyapı ve modelleme oluşturabilir.
  • ANKR Projesi, saygın kurumsal yatırımcılardan güçlü destek almıştır, bu da projeye olan güveni arttıran etkenlerdendir.

ANKR Projesi Hakkındaki Endişeler

  • Proje, güçlü bir ağ etkisi yaratmak için çok sayıda tedarikçiye ve dağıtık bilgi işlem sağlayıcısına ihtiyaç duyuyor. Bununla birlikte, platformun benimsenmesini sağlamak için herhangi bir iş ortaklığı / piyasaya stratejisi açıklanmadı.
  • Yol haritası Temmuz 2018’in ötesine geçmiyor, bu da ekibin proje ile ilgili planlamalarını tahmin etmeyi zorlaştırıyor ki bu da güveni sarsabilecek durumlar arasında.
  • CEO ve COO dahil ekibin bazı kilit üyeleri kolejden yeni çıkmış ve sınırlı çalışma tecrübesine sahiptirler.

ANKR Projesinin Özeti

ANKR, hedefleri ve altyapısı sayesinde pazar tarafında umut vaad eden bilinirliğe sahip bir projedir. Sabit gelirin çoğu fonlardan sağlanıyor ve sendikalara izin verilmiyor aynı zamanda, tokenlerin alım satımını takiben çok fazla karşılanamamış talep olmasına karşın, ANKR aynı anda birçok sorunu çözmeye çalışan çok iddialı bir proje. Projenin hem teknik hem de iş geliştirme tarafında ilk aşaması göz önüne alındığında, projenin uzun vadeli uygulanabilirliği hakkında tarafsız bir görüşe sahibiz. Ancak, takım başarıyla projenin üstesinden gelebilirlerse, potansiyel azımsanamayacak ve kar sağlayacak bir proje.

whitepaper

 

En önemli kripto para haberlerinden ve fiyat analizlerinden ilk siz haberdar olmak için: Bizi Telegram’da takip edebilirsiniz!

 

Uyarı: Bu yazı sponsorlu bir yazı değildir.

Sorumluluk reddi beyanı: Bu yazı yalnızca bilgilendirme amacı ile yazılmış olup yatırım tavsiyesi değildir. 

Devamını oku

Popüler Başlıklar

Don`t copy text!
tr_TRTurkish